Tort milky way z masłem kokosowym i nutką porzeczki

Torcik trufelkowo

Mamy pierwszy przepis na przepyszny tort od Darii z bloga trufelkowo.

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 1 szkl mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 szkl cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, proszek i ciemne kakao. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodać cukier, następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.

Krem Milky Way:

  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 szkl mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 50 g masła kokosowego

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem, do jego rozpuszczenia. Wystudzić. Masło i masło kokosowe utrzeć na jasny krem z przestudzonym mlekiem. Na koniec dodać mleko w proszku i miksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać do uzyskania jednolitej masy ze śmietanką.

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy
  • wiórki kokosowe
  • batoniki milky way
  • kolorowe perełki cukrowe do ozdoby
  • kawa do nasączenia biszkoptów

Wykonanie całości:

Biszkopty nasączyć kawą. Ułożyć pierwszy biszkopt, posmarować go dżemem porzeczkowym i połową kremu milky way. Położyć kolejny biszkopt i resztę kremu (zostawić trochę do posmarowania boków).
Przykryć tort ostatnim biszkoptem i rozprowadzić na nim polewę czekoladową. Boki posmarować kremem milky way i posypać wiórkami kokosowymi. Tort ozdobić według uznania batonikami i perełkami. Schłodzić w lodówce!

Leave A Comment

Cart