Zapraszamy na kolejny mini artykuł w temacie orzechów, tym razem w świetle jupiterów orzech kokosowy, który przez ostatnie lata był troszkę „demonizowany” niemniej dzięki badaniom naukowców powraca jako pożądany obiekt w diecie.
W kokosie odkryto bardzo dużą ilość potasu bo aż ponad 300 mg na każde 100g więc śmiało można polecić go osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze i problemy naczyniowo-sercowe.
Ponadto orzech kokosowy przyczynia się do obniżenia w organizmie poziomu złego cholesterolu LDL i podnosi poziom tego dobrego czyli HDL.
Jak rozpoznać czy kokos, który jest w sklepie nadaje się do spożycia?
Bardzo prosto wystarczy nim wstrząsnąć jeżeli usłyszymy chlupanie to znaczy że orzech ten śmiało możemy kupić.
Mitem na pewno jest stwierdzenie że wysoka kaloryczność orzecha kokosowego może nam szkodzić.
Otóż nie, ponieważ łańcuchy tłuszczy średnio-nasyconych MCT mają pozytywny wpływ na nasz organizm co wpływa między innymi na redukcję tkanki tłuszczowej, ale również wpływa pozytywnie na nasz metabolizm.
Oczywiście należy pamiętać że jak w każdej diecie należy kokos odpowiednio zbilansować.
Chcecie więcej artykułów a może chcecie aby były bardziej rozbudowane.
Dajcie znać co sądzicie i zapraszamy do śledzenia naszej strony i przede wszystkim Facebooka