Masło w większości kojarzy się większości z nas z kanapkami i zazwyczaj mówimy tu o masłach roślinnych. Ale masło to nie tylko te które znamy na co dzień. Coraz częściej jednak w kuchni możemy spotkać masła orzechowe te zostało najbardziej rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych Ameryki jak i w Holandii. Używa się go zarówno do tzw. “Pancakes” jak i do zwykłych kanapek czy tostów ale nie tylko brakuje Ci inspiracji?
Zajrzyj do nas na stronę plantafood.com.pl a znajdziesz tam odrobinę inspiracji dla siebie.
Inspiracje płynące nie tylko z masła orzechowego ale także i kokosowego bo to masło zasługuje na naszą uwagę, bardzo często masło kokosowe mylone jest z olejem kokosowym a warto zauważyć że są to zupełnie odmienne produkty które nie powinny być w żaden sposób ze sobą mylone.
Masło kokosowe można używać normalnie do kanapek jest dużo zdrowsze od masła tradycyjnego i bardziej sycące. Ponadto ma zastosowanie choćby przy robieniu domowej roboty Rafaello przepis oczywiście u nas na stronie. Masło sezamowe mało popularne aczkolwiek coraz bardziej rozpoznawalne za sprawą kuchni indyjskiej gdzie tahinia jest bardzopopularna. W Polsce tahinia dopiero pojawia się na rynku i próbuje podbić podniebienia Polaków kojarzy się ona najczęściej z hummusem.
Masła orzechowe są coraz częściej wykorzystywane w kuchni zarówno kokosowe, sezamowe jak i inne. Jedyną przeszkodą jest wyobraźnia gotującego. Na pewno przepisów na wykorzystanie tych zdrowych pyszności będzie coraz więcej, a część z nich możecie znaleźć na naszej stronie jak również na naszym Instagramie i Facebooku.