To dość nowatorski przepis, ale Paweł Ochman z @weganon jest mistrzem w swoim fachu więc takie przepisy są zapraszane.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki tahini
- 3 średnie ogórki małosolne
- pęczek koperku
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chlorelli
Przygotowanie:
Ogórki z koprem, czosnkiem, chlorellą i sokiem z cytryny zmiksować na gładko. Zmiksować dokładnie ciecierzycę a następnie dodać zmiksowane ogórki z koprem. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać tahinę i dokładnie wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą. Wyłożyć hummus na talerz, posypać koperkiem, pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i polać olejem lnianym lub innym.