Muffinki, można zjeść na deser, można podać na urodzinach, można też zabrać do koszyka na piknik. Lubiane przez dzieci i dorosłych. Przepis udostępniony przez Angelikę.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 0,5 łyżeczki sody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia)
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
Nadzienie:
- 12 łyżeczek masła orzechowego
Przygotowanie:
Składniki suche (oprócz czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce, czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wszystko mieszamy. Składniki mokre łączymy w drugiej miseczce, a następnie dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy całość łyżką. Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta.
Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 C.