Odkrycie smakoszy i wielbicieli kuchni tajskiej. Opowiemy o naszym doświadczeniu z masłem kokosowym, które jest znakomitym składnikiem każdego jedzenia (nie tylko słodyczy!). Znakomicie się sprawdza jako zagęszczacz do sosów i zup (2 łyżki dodane do zupy pomidorowej zmieniają jej smak i dają aksamitną delikatność), a jednym z naszych ulubionych domowych zastosowań jest warzywne curry.
Składniki:
- 1 cukinia duża
- 2 duże papryki
- 4 marchewki
- fasolka szparagowa lub bób (może być mrożony)
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słupków obranego imbiru
- 2-3 łyżeczki mieszanki curry
- przyprawy – sól, pieprz, papryczka chili (1 świeża lub suszonej czubek łyżeczki)
- mleczko kokosowe (malutka puszka lub pół szklanki – opcjonalnie używam innego mleka roślinnego – np. migdałowe)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju do smażenia
- 2-3 łyżki masła kokosowego
- opcjonalne: batat, nasiona nerkowca lub łyżka masła nerkowcowego, kolendra do posypania lub pietruszka
Przygotowanie:
Do przygotowania curry używamy garnka o grubszym dnie (lub Termomixu). Na rozgrzany olej (kokosowy lub taki jakiego używasz do smażenia) wrzuć cebulkę pokrojoną w drobne cząstki oraz przyprawy – wszystko niech się praży i szkli. Następnie wrzucam wszystkie warzywa pokrojone w słupki lub półksiężyce. Dolewam 3 łyżki wody, wrzucam masło kokosowe 2-3 łyżki. Po 10 min wlewam mleczko kokosowe. W zależności od mojej ochoty na warzywa aldente curry gotuje się 45 min – 55 min
Jest to po prostu zawsze pyszne i zawsze super udane. Nie ma jednego smaku – w zależności od ilości imbiru i chili wychodzi bardziej lub mniej pikantne. Dodatkowo masło kokosowe polecamy do zagęszczania sosów zamiast śmietanki. Dodanie masła kokosowego do kulek mocy, deserów czy chociażby musli, owsianki, czy omletów/naleśników powoduje że zyskują piękny zapach i smak.
Spotykamy się z wielbicielami masła kokosowego – oni wyjadają to masło ze słoiczka łyżeczką!
To jest Pyszne Królewskie jedzenie!