Zima to czas na gęste, pożywne zupy a do tego całkiem szybko można je przygotować i są lubiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Ida, która jest mistrzynią w kuchni vege przygotowała przepis na oryginalną zupę serową bez sera!! Idę znajdziecie na Instagramie
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 duże marchewki
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 50 g masła orzechowego z nerkowców
- 50 g płatków drożdżowych
- łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz, lubczyk, sos sojowy, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki i warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Dodajemy sól/ lub sos sojowy. Gotujemy do miękkości. Wszystko blendujemy na gładki gęsty krem. Następnie bierzemy masło z nerkowców, płatki i przyprawy i znowu wszystko blendujemy dodając odrobinę wody. Powinna powstać konsystencja na “śmietankę”. Dodajemy do kremu ziemniaczanego, wszystko razem mieszamy i podgrzewamy. Podajemy z dowolnymi dodatkami (idealnie pasuje ugotowany brokuł i prażone nerkowce.